ΑΠΕ: Καταστρέφοντας το περιβάλλον για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε... "μπαταρία" της Ευρώπης

Ένα άρθρο με τίτλο "Ψέματα και αλήθειες για τις ανεμογεννήτριες", της Φυσικού και Αντιπροέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αικατερίνης Στατηρά, που δημοσιεύτηκε στον Ηπειρωτικό Αγώνα και το agon.gr, καταρρίπτει μύθους και αποκαλύπτει αλήθειες σχετικά με τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την προστασία της φύσης συνέπειες της εγκατάστασης αιολικών πάρκων.

Αποκαλύπτει πως κάποια ΜΜΕ, από διαφημίσεις εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, διαφημίσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ (ελληνική επιστημονική Ένωση αιολικής ενέργειας), εκπομπές αφιερωμένες στις ΑΠΕ, αρθρογραφία υπαλλήλων κατασκευαστικών εταιρειών εγκατάστασης ΑΠΕ, προσπαθούν να παρουσιάσουν ειδυλλιακές εικόνες, λοφάκια και αγρούς με ανεμογεννήτριες οι οποίες βαφτίζονται αιολικά πάρκα και πίσω ηλιοβασιλέματα...

Επισημαίνει επίσης ότι, όποια ενημέρωση έχουμε προέρχεται από το πρόγραμμα του πράσινου ταμείου για προώθηση των αιολικών πάση θυσία και αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Το πράσινο ταμείο χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία για προώθηση των ΑΠΕ “Συγκλίσεις”, πρόεδρος της οποίας είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου εστιάζει στην κατάσταση στην χώρα μας και σημειώνει ότι "παίζεται το θέατρο της παράλογης καταστροφής της φύσης πίσω από τις πλάτες του κόσμου". Αναφέρεται σε έρευνα των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης με επικεφαλής την Βασιλική Κατή, που δείχνει πως ενώ ήδη ένα χρόνο πριν, υπερκαλύπτεται ο εθνικός στόχος εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη εγχώριων αναγκών ενέργειας που είναι μέχρι το 2030 να παράγουν 7,05 GW, πήραν μυρουδιά οι εταιρείες το πανηγύρι των επιδοτήσεων και οι αιτήσεις εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στην ΡΑΕ πέφτουν βροχή, ενώ το λόμπι των εταιρειών ασκεί συνεχείς πιέσεις για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών.

Δείχνει τον τρόπο που εταιρείες παρακάμπτουν τον σκόπελο των ΜΠΕ (Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), με την ανοχή αν όχι με την βοήθεια του επίσημου κράτους, με αποτέλεσμα να εκχωρούνται τα βουνά, οι τόποι φυσικού κάλλους, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, οι βιότοποι, οι ιστορικής σημασίας τόποι, οι αρχαιολογικοί τόποι, το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura σε εταιρείες ανεμογεννητριών, υδροηλεκτρικών, φωτοβολταϊκών. 

Πως οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν καμία ενημέρωση και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι στα βουνά της μνήμης των νεανικών τους χρόνων εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες και τα κελαρυστά νερά των χωριών τους κλείνονται σε μπετά υδροηλεκτρικών και πηγαίνουν στις εταιρείες. Και όταν αντιδρούν ανακαλύπτουν ότι το κράτος κωφεύει ( στο Νυμφαίο στον Αετό  απέκρυψαν από σελίδα της ΡΑΕ αιολικό ΑΠΕ, κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι κάτοικοι έτρεξαν όταν άκουσαν τις μπουλντόζες να ισοπεδώνουν το δάσος. Στην δημόσια διαβούλευση για τις ανεμογεννήτριες στο ακρωτήρι Μαλέα οι οποίες θα εκτείνονται σε 25 χλμ απέκρυψαν τα σχόλια του κοινού). 

Πως διάτρητες ΜΠΕ καθότι αποσοβούσαν σημαντικές περιβαλλοντικές παραμέτρους και μόνον για επιπτώσεις δεν έλεγαν, κάποιες δε ήταν copypaste, ήταν εύκολος στόχος ενστάσεων τοπικών κοινωνιών, συλλόγων, περιβαλλοντικών εταιρειών – όχι ΜΚΟ- και άλλων φορέων – όταν βέβαια δεν ήταν πολύ αργά-.  Η τροποποίηση του νόμου παρακάμπτει την υποχρέωση των εταιρειών για ΜΠΕ ορίζοντας ότι για αιολικά κάτω των 10 mw δεν χρειάζονται, οπότε οι εταιρείες τα “κομματιάζουν” και είναι ελεύθερες να εγκαταστήσουν όσες θέλουν πχ 10 επί 9.9 mw.

Γιατί οι αιολικές φάρμες είναι βιομηχανικές περιοχές και μάλιστα θεωρούνται βαριά βιομηχανία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος των βουνών, την χλωρίδα και την πανίδα, το μικροκλίμα της περιοχής. 

..."Όμως ο αντίκτυπος τους στην φύση είναι μη αναστρέψιμος" αναφέρει χαρακτηριστικά... Ενώ συνεχίζοντας αναφέρει ότι "Η φύση μέχρι τώρα ήταν ο Θεός μας από τον οποίον παίρναμε επιβίωση και ζωή. Η φύση ανέστησε και ανασταίνει τον άνθρωπο μέχρι τώρα. Είναι η άυλη κληρονομιά που αφήνει η κάθε γενιά στα παιδιά της πέρα από την μνήμη του ανθρώπου και η κληρονομιά που μας άφησαν οι παππούδες μας".

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και τι στην Ελλάδα; Πως οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες προστατεύουν το δικό τους περιβάλλον μετατρέποντας την Ελλάδα σε... "μπαταρία" της Ευρώπης.

Τέλος προτείνει λύσεις για το πως μπορούμε να συνταιριάξουμε την πρόοδο με την σωτηρία του πλανήτη, από πού θα παίρνουμε την ενέργεια μας και πως μπορούνε να σταθούμε πλάι στη φύση καθώς και πλάι στα μελλοντικά παιδιά και εγγόνια μας. "Αυτά μας έδωσαν τον κόσμο για να τους τον δώσουμε πίσω αλώβητο, όσο πιο όμορφο μπορούμε" καταλήγει... 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο από το agon.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.agon.gr/triti-apopsi/51786/psemata-kai-alitheies-gia-tis-anemogennitries/

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
13 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.