ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ή ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ ;

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Πελοπόννησος (διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ), ο κ. Γ. Λαζουράς, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της εισαγγελέως κυρίας Οικονόμου στην πρόσφατη δίκη της ΧΑ, μεταξύ άλλων είπε: "...Ο θεσμικός ρόλος του εισαγγελέα, από τον Διαφωτισμό μέχρι σήμερα, είναι να προτείνει, ελεύθερα, ανεπηρέαστα και σύμφωνα με τη συνείδησή του, προς το δικαστήριο όχι μόνο ό,τι εκτιμά κατά, αλλά και ό,τι θεωρεί υπέρ του κατηγορουμένου. Κανένας δικηγόρος δεν πρέπει να τον κατηγορεί γι' αυτό. Το δικαστήριο, όμως, αποφασίζει κυριαρχικά. Αυτή η βασική δικαιοκρατική αρχή δεν είναι, όμως, κατανοητή από τους πολλούς και γι' αυτό δημιουργούνται παρερμηνείες. Είναι άλλο η θεμελιώδης αρχή του κράτους, με βάση την οποία (πρέπει να) δικάζει ο δικαστής και προτείνει ο εισαγγελέας, και άλλο το λεγόμενο κοινό περί δικαίου αίσθημα." Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σε ερώτηση του δημοσιογράφου "Ποια καρέκλα είναι πιο γοητευτική; Του δημάρχου ή του δικηγορικού γραφείου σας;". ο κ. Λαζουράς απάντησε: "Το δικηγορικό μου γραφείο και η ενεργή άσκηση της δικηγορίας καθώς και η παροχή των υπηρεσιών μου στο Δήμο Αγίας Παρασκευής Αττικής, όπου είμαι, από ετών, νομικός σύμβουλος, μου έλειψαν τα 10 χρόνια της δημαρχιακής μου θητείας. Ασφαλώς δε, να ασκώ το λειτούργημα - επάγγελμά μου, μαχητικά και ευδόκιμα, όπως πράττω επί 33 χρόνια αποτελεί για μένα ένα, όχι μόνο γοητευτικό, αλλά συνάμα και συναρπαστικό ταξίδι, που θα συνεχίσω, με τη βοήθεια του Θεού, για πολλά χρόνια ακόμη." Με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Λαζουρά περί Διαφωτισμού και Εισαγγελέα, καθώς και περί γοητείας του δικηγορικού επαγγέλματος, απευθύνθηκα σε φίλο, παλιό δικηγόρο, του ζήτησα την επιστημονική και επαγγελματική του άποψη και ο οποίος μεταξύ άλλων μου είπε και τα εξής:

Στο ερώτημα σου πως εκτιμώ από επιστημονική και επαγγελματική άποψη τα κομμάτια της συνέντευξης του κ. Γ. Λαζουρά , αναφορικά με την σχέση Διαφωτισμού και Εισαγγελικής Αρχής, καθώς και με την γοητεία της δικηγορίας , θα σου πω το καταστάλαγμα της διαδρομής μου στο αντικείμενο.

Ο Διαφωτισμός αποτελεί έκφραση ιδεών με επίκεντρο τον άνθρωπο ενώ η Εισαγγελική Αρχή είναι λειτουργικός μηχανισμός στην υπηρεσία της εφαρμογής του Νόμου.

Πρόκειται για δύο έννοιες που σε ένα βαθμό αλληλεπικαλύπτονται ή συμπλέουν , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται .

Ο Δικαστικός Λειτουργός οφείλει να γνωρίζει τον νόμο και να τον εφαρμόζει.

Ο δε νόμος, κατά κανόνα, δεν είναι ασεβής έναντι της ανθρώπινης υποστάσεως και αξιοπρέπειας, αλλά οριοθετεί την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

Με την έννοια αυτή , ο Εισαγγελικός Λειτουργός , δεν μπορεί να κινείται γενικά και αόριστα σε κάθε ιδέα του Διαφωτισμού , αλλά οφείλει να κινείται στο πλαίσιο του Νόμου, ο οποίος Νόμος έχει υιοθετήσει και περιέχει συγκεκριμένες αρχές και ιδέες, με τις οποίες εκφράζεται ο σεβασμός στον άνθρωπο.

Ο κ. Λαζουράς , έδωσε στην συνέντευξή του απάντηση- σχόλιο για συγκεκριμένη δίκη πανελλήνιου και όχι μόνο ενδιαφέροντος στην οποία κατείχε την Εισαγγελική έδρα συμπατριώτισσα του.

Για μένα έκανε δύο λάθη: ένα λάθος που απάντησε, και ένα μεγαλύτερο λάθος για το περιεχόμενο της απάντησής του. Η τόλμη του δεν ήταν αντίστοιχη της αρετής .

Όσο αφορά την γοητεία της δικηγορίας :

Ο Νόμος θέλει τον δικηγόρο ως συμπράττοντα στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Αναγορεύει την δικηγορία σε ισότιμο λειτούργημα με αυτό της Δικαστικής εξουσίας , και συνεπώς δεν παρέχει ευχέρεια για έκφραση γοητείας και συναφών αισθημάτων .

Δεν υπάρχει γοητεία της δικηγορίας.

Υπάρχει μόνο η γοητεία της νομικής επιστήμης.

Αν τώρα, ο δικηγόρος , ασκεί το λειτούργημά του με στόχο και προσδοκώμενο όφελος την δική του γοητεία και την γοήτευση του κοινού , είναι άλλο θέμα.

Πάντως , ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος , σε ανάλογες περιπτώσεις έλεγε: « Δικηγόρος εγκαταλείψας την δικηγορία , θεωρείται μηδέποτε υπάρξας δικηγόρος . »

Και ο κ Λαζουράς μας είπε ότι το 1/3 της δικηγορικής του διαδρομής εγκατέλειψε την δικηγορία «χάριν πατριωτικής, κοινωνικής και αυτοδιοικητικής προσφοράς» όπως είπε.

. ….Τόλμησε και γοήτευσε.

  Β. Αποστολόπουλος  Β. Αποστολόπουλος    

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.