Η ανηθικότητα του ηθικού πλεονεκτήματος. (άρθρο του Κων/νου Κούκιου)

Με την ευκαιρία του άρθρου του κ. Τσενέ που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Το ηθικό πλεονέκτημα κάποιου, εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ανηθικότητα, όταν χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από «αρμόδιους», που παρουσιάζονται ως καλοί «ακροατές», υπερασπιστές του κοινού πολιτιστικού αγαθού και οι οποίοι εξαντλούν την ενέργειά τους σε κορωνίδες συμπόνοιας και «αγωνιστικότητας».

Είναι ανήθικο, να χρησιμοποιούνται γονεις και μαθητές-εθελοντές, με το πρόσχημα της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Η ΔΗ.Κ.Ε.Κ. δεν είναι σύλλογος επιβράβευσης αλλά ο φορέας που έχει την υποχρέωση της καταβολής της τακτικής μισθοδοσίας, πάντοτε εμπρόθεσμα.

Είναι ανήθικο, ένας Δημοτικός Σύμβουλος να κατηγοριοποιεί τους υπαλλήλους της ΔΗ.Κ.Ε.Κ. μη γνωρίζοντας ούτε τους νόμους, ούτε την οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι της τάξης του 45%.

Εάν ο κ. Τσενές έχει περισσότερες γνώσεις από αυτές της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, τον καλώ να τις εκθέσει στη ΔΗ.Κ.Ε.Κ. καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ θα ανταποκριθώ αναλόγως.

Όσο για τις εκδηλώσεις που επικαλείται, ‘’ουδέν κρυπτόν υπό του ήλιου’’ καθώς όλα αναρτώνται στο πρόγραμμα ‘’Διαύγεια’’.

Έχουν περάσει δυο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΔΗ.Κ.Ε.Κ. Σπήλαιο Λιμνών Καστριών» και Υπεύθυνος των Πολιτστικών, ρόλος που ανατέθηκε σε μένα από τον Δήμαρχο και που με μεγάλη χαρά ανέλαβα, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του τομέα αυτού.

Μοναδικό μέλημα και πρωταρχικός στόχος η πολιτιστική αναβάθμιση, η εξωστρέφεια, οι εποικοδομητικές συνεργασίες και η κοινωνική ανταποδοτικότητα προς όφελος όλων των πολιτών, σε όλη την περιοχή που εκτείνεται ο Δήμος Καλαβρύτων. Δυο χρόνια-όχι εύκολα- αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που ζούμε μέχρι σήμερα και τα εμπόδια που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Το θερινό σχολείο, οι μεγάλες συναυλίες, η σύνθεση πρωτότυπου έργου εμπνευσμένου από την ιστορία αυτού του τόπου, οι συνεργασίες με μεγάλα θεσμικά κέντρα πολιτισμού (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) και με πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Παλέρμο Ιταλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μετσόβιο Πολυτεχνείο), οι διεθνείς συνεργασίες, η ανάδειξη ιστορικών γεγονότων, η στρατηγική πολιτιστικής ανάπτυξης, αλλά και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουμε θέσει (Διεθνές Κέντρο Μύθου, Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης), ξεπερνούν κάθε προσδοκία και κάθε ενέργεια που μέχρι τώρα έχει γίνει από το σύνολο των Δημοτικών Φορέων του παρελθόντος. Η αδιάκοπη ενασχόλησή μου με τα πολιτιστικά, αναμφισβήτητα συνάντησε δυσκολίες, εμπόδια, αντιδράσεις και «τρικλοποδιές», θεμιτά ή αθέμιτα, πιθανόν και λόγω ιδεολογικών εμμονών.

Σχετικά με την Φιλαρμονική, είναι γεγονός ότι, ο κος Μπαμπαράκος έχει προσφέρει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής εδώ και 30 χρόνια περίπου, με την ιδιότητα του διορισμένου στο Δήμο δασκάλου μουσικής. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι η Φιλαρμονική παρά τη μακρόχρονη, σχεδόν αιωνόβια, παρουσία της και το αποτύπωμά της στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής δεν έτυχε θεσμικής κατοχύρωσης μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, μετά το νόμο που ψηφίστηκε (Ν.4366/ΦΕΚ 18/Α/15-2-2016) περί αναβαθμίσεως των εργαζόμενων μουσικών (ειδικότητα Μουσικοί, κατηγορίας Τ.Ε.) στους Ο.Τ.Α., αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας ή επαναλειτουργίας Δημοτικών Μουσικών (μπάντας) ή άλλου είδους ορχήστρες, κάποιοι Δήμοι άδραξαν την ευκαιρία, σύστησαν οργανισμό, αξιοποίησαν τις δυνατότητες που δίνονταν και κατ΄επέκταση ορίστηκαν καθήκοντα και αρμοδιότητες, βάση των οργανογραμμάτων και ως εκ τούτου στελεχώθηκαν αρμοδίως. Κάτι, που στο δικό μας Δήμο αυτό δυστυχώς δεν έγινε τότε και μέχρι σήμερα. Φυσικά όλη η δραστηριότητα προβλέπει τη δημιουργία οργανισμού που δεν είναι ευθύνη του Προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.Κ.

Εύλογα λοιπόν προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

Πως θα ορίσουμε κάποιον Αρχιμουσικό εάν δεν υφίσταται καν φιλαρμονική θεσμικά κατοχυρωμένη;

Δε χρειαζόμαστε δημοτικό καλλιτεχικό σχήμα με Δ.Σ. και προϋπολογισμό;

Σε κατ΄ιδία συνάντησή μου με τον κο Μπαμπαράκο -μετά από πρόσκλησή μου- που πραγματοποιήθηκε στην οικία μου, συζητήσαμε και συνέταξε ένα ενδεικτικό οργανόγραμμα για τη Φιλαρμονική. Σε ό,τι αφορά την καλλιτεχνική υποβάθμιση-απαξίωση που ισχυρίζεται ο κος Μπαμπαράκος ότι έχει υποστεί η φιλαρμονική, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι:

Α) Στην εναρκτήρια συναυλία του 2020 για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων, με τη συμφωνική ορχήστρα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ζητήθηκε η σύμπραξη της φιλαρμονικής και τελικά ο μόνος που συμμετείχε ήταν ο ίδιος ο κος Μπαμπαράκος.

Β) Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης κόμικς από το Ι.Μ.Κ. το καλοκαίρι του 2020 συμμετείχε η Φιλαρμονική στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Πλατεία Καλαβρύτων.

Γ) Φέτος το χειμώνα, με ειδική άδεια μετακίνησης ήρθε στα Καλάβρυτα ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος καθώς και ο κος Μπαμπαράκος όπου συζητήθηκε η δυνατότητα συναυλίας με τη σύμπραξη της φιλαρμονικής με το Γεώργιο Νταλάρα το καλοκαίρι στα Καλάβρυτα, όπου ο κος Μπαμπαράκος προέβαλε ενστάσεις για την επίτευξη του εγχειρήματος αυτού, κυρίως χρονικές. Δυστυχώς, λόγω συνθηκών, η συναυλία αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.

Δ) Εκκλήθηκε επίσης, στην τελετή έναρξης του 2ου θερινού σχολείου, φέτος το καλοκαίρι, όπου έφερε και τα ανάλογα προσχώματα.

Ε) Εδώ και ενάμισυ χρόνο δεν έχει κατατεθεί ούτε μία πρόταση στον αρμόδιο φορέα πολιτισμού (ΔΗ.Κ.Ε.Κ.) για συναυλία εκ μέρους της φιλαρμονικής, ούτε έγγραφο αίτημα αναβάθμισης και επέκτασης του έργου της φιλαρμονικής.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν να ισχυρίζεται ότι αγνοήθηκε;

Επιπλέον, τα προηγούμενα έτη που δεν λειτουργούσε το πολιτιστικό τμήμα της ΔΗ.Κ.Ε.Κ., πως γινόταν ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής;

Είναι η πρώτη φορά που μια Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Κ., αντιλήφθηκε τον Πολιτισμό ως δικαίωμα και υποχρέωση, όχημα ανάπτυξης και παιδείας, κεφάλαιο και επένδυση στον τόπο, στα νειάτα, στο μέλλον και όλες οι ενέργειες απέβλεπαν και αποβλέπουν στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας, που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τον αναδείξουν πανελλαδικά και διεθνώς, σε κοιτίδα πολιτισμού και ιστορικής μνήμης .

Και ειδικότερα, είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, αφού εδώ και 30 χρόνια δεν έχει θεσμοθετηθεί η ιδρυτική πράξη σύστασης. Ήρθε ο καιρός να θεσμοθετηθεί επίσημα, προκειμένου τα όνειρα και οι μέχρι τώρα προσπάθειες να ευοδωθούν.

Η ΔΗ.Κ.Ε.Κ. είναι εδώ με όραμα, στρατηγική, υπευθυνότητα και συνέπεια, με πνεύμα συνεργασίας. Στόχος παραμένει το καλό, πάνω από όλα, του τόπου και των πολιτών.

 

Ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Κ.

Κωνσταντίνος Κούκιος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com