Η ομιλία του Ιάσονα Φωτήλα στην Ολομέλεια για το ν/σ «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις".

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει στην πράξη ότι συγκρούεται με τον καταστροφικό λαϊκισμό και τους εκπροσώπους του στη Βουλή διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για το σύγχρονο και αναβαθμισμένο σχολείο του «αύριο».

«Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο συνιστά αναγκαία και λογική συνέχεια των ήδη ψηφισθέντων νομοθετημάτων του Υπουργείου Παιδείας για τη συνολική αναβάθμιση του σχολείου, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καθώς και της Δια Βίου Μάθησης.» επισήμανε στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι «Διασφαλίσαμε την αυτονομία των Πανεπιστημίων και τώρα ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε την αυτονομία και ελευθερία των σχολείων μας.

Με το παρόν ν/σ στοχεύουμε στην απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών και των στελεχών που βρίσκονται κοντά στους μαθητές».

Επίσης ανέφερε ότι «Ο δεύτερος πυλώνας του υπό ψήφιση ν/σ είναι η θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών. Εφτά στους δέκα κρίνουν θετικά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και κανένα σύστημα εν γένει, δεν μπορεί να βελτιωθεί, αν πρώτα δεν αξιολογηθεί. Η διαδικασία αξιολόγησης συνιστά καθοριστική προϋπόθεση για να αποτυπωθούν τα θετικά στοιχεία αλλά και οι αδυναμίες προκειμένου να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Κανένας τιμωρητικός χαρακτήρας δεν υφίσταται παρά μόνο βελτιωτικός. Στόχος μας είναι η παροχή καλύτερου εκπαιδευτικού έργου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες υπουργοί

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά την Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας για τις καίριες διαδοχικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούν στον τομέα της εκπαίδευσης εν γένει, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας συγχρόνως όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Είναι αυτό που λέω κατά καιρούς εμείς επιλέγουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας προς την Ευρώπη όταν ιδίως εσείς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξακολουθείτε να «αλληθωρίζετε» στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο συνιστά αναγκαία και λογική συνέχεια των ήδη ψηφισθέντων νομοθετημάτων του Υπουργείου Παιδείας για τη συνολική αναβάθμιση του σχολείου, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καθώς και της Δια Βίου Μάθησης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει στην πράξη ότι συγκρούεται με τον καταστροφικό λαϊκισμό και τους εκπροσώπους του στη Βουλή διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για το σύγχρονο και αναβαθμισμένο σχολείο του «αύριο».

Συγκρούεται με όλους όσοι μας κατηγορούν ότι δωροδοκούμε τους νέους με το «freedom pass» όταν οι ίδιοι τους τάζουν –άκουσον άκουσον- αναδρομική εισαγωγή στα ΑΕΙ‼

Λύστε μου μια απορία..

Αν το να επιβραβεύεις όσους νέους εμβολιάζονται λέγεται «δωροδοκία», το να λες σε ΟΛΟΥΣ τους 18ρηδες που δεν έγραψαν καλά στις πανελλήνιες « ψηφίστε με και θα φροντίσω να εισαχθείτε σε όποια σχολή θέλετε ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, πώς λέγεται;;

Πρέπει να είστε οικτρά απελπισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ για να εκμεταλλεύεστε την πικρία των μαθητών που δεν κατάφεραν να περάσουν στην πρώτη τους επιλογή και για να τους εργαλειοποιείτε στον βωμό των μικροπολιτικών σας συμφερόντων.

Τι φούμαρα πουλάτε στη νέα γενιά;

Προσωπικά ως πατέρας δύο ανήλικων παιδιών αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος αλλά και αισιόδοξος για το γεγονός ότι συμβάλλω σήμερα κατ’ αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου σχολείου, το οποίο θα εξασφαλίζει περισσότερα και καλύτερα εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους.

Όπως το ίδιο υπερήφανος και αισιόδοξος αισθάνομαι για το ότι τα εξαιρετικά μας Πανεπιστήμια αναδεικνύονται επιτέλους και κατακτούν τη θέση που τους αξίζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ το οποίο θα λειτουργήσει την νέα ακαδημαϊκή χρονιά με περισσότερους από 950 φοιτητές από τουλάχιστον 20 διαφορετικές χώρες! Επιτέλους τα Πανεπιστήμια μας γίνονται ακόμη πιο εξωστρεφή!

Και προς την ίδια κατεύθυνση και τα σχολεία μας.

Διασφαλίσαμε την αυτονομία των Πανεπιστημίων και τώρα ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε την αυτονομία και ελευθερία των σχολείων μας.

Με το παρόν ν/σ στοχεύουμε στην απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών και των στελεχών που βρίσκονται κοντά στους μαθητές. Στοχεύουμε δηλαδή σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα, όπου οι αποφάσεις για την επιλογή του βιβλίου και της διδακτέας ύλης, για την επιλογή του τρόπου και του χρόνου αξιολόγησης των μαθητών θα λαμβάνονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και όχι από τον εκάστοτε Υπουργό.

Είναι κάνεις που αμφισβητεί το γεγονός ότι ο εκπαιδευτικός γνωρίζει σαφώς καλύτερα τις ανάγκες του σχολείου στο οποίο διδάσκει από οιονδήποτε κεντρικό φορέα;;

Προφανώς όχι!

Στο πλαίσιο της αυτονομίας της σχολικής μονάδας προβλέπεται το «πολλαπλό βιβλίο», το οποίο έχει δυο εκφάνσεις. Η πρώτη έκφανση αφορά στην ελεύθερη επιλογή βιβλίου από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό και η δεύτερη συνίσταται στο ότι όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, στην οποία ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να παραπέμπει τους μαθητές προκειμένου αυτοί να συνδυάζουν πηγές και βιβλία.

Μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το πολλαπλό βιβλίο οι μαθητές ενθαρρύνονται και ωθούνται στην καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης και απεγκλωβίζονται από την παπαγαλία και τη στείρα αποστήθιση.

Ο δεύτερος πυλώνας του υπό ψήφιση ν/σ είναι η θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών.

Εφτά στους δέκα κρίνουν θετικά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Αναμενόμενο..Διότι κανένα εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και κανένα σύστημα εν γένει, δεν μπορεί να βελτιωθεί, αν πρώτα δεν αξιολογηθεί. Η διαδικασία αξιολόγησης συνιστά καθοριστική προϋπόθεση για να αποτυπωθούν τα θετικά στοιχεία αλλά και οι αδυναμίες προκειμένου να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η αξιολόγηση δεν προβλέπεται για να εκδικείται τους εκπαιδευτικούς όπως μονότονα αναπαράγουν ορισμένοι της αντιπολίτευσης.

Γιατί άραγε να αρνηθεί ένας εκπαιδευτικός να αξιολογηθεί όταν θα επιβραβευτεί με επιπλέον μόρια;;

Κανένας τιμωρητικός χαρακτήρας δεν υφίσταται παρά μόνο βελτιωτικός. Στόχος μας είναι η παροχή καλύτερου εκπαιδευτικού έργου μέσω της επαγγελματικής (και όχι μόνο) ανέλιξης των εκπαιδευτικών.

Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης προς όφελος της αποτελεσματικής υποστήριξης του αυτόνομου σχολείου. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων μέσω νέων θεματικών, όπως σεβασμός στο περιβάλλον, ρομποτικής, επιχειρηματικότητας, τα νέα προγράμματα σπουδών και τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο είναι μόνο ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο και θα ενισχύσουν το παιδαγωγικό έργο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως διαπιστώνετε είναι ένα ν/σ που αναβαθμίζει το σχολείο και την μόρφωση, δημιουργώντας προοπτικές ζωής για κάθε παιδί.

Και διερωτώμαι σε αυτό το σημείο εάν αιφνιδιάζουμε κάποιον σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο;

Μας καθιστά το ν/σ έστω και στο ελάχιστο ανακόλουθους σε σχέση με τις προεκλογικές μας

δεσμεύσεις;; Το ακριβώς αντίθετο!!

Το παρόν ν/σ έρχεται να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας

Δημοκρατίας σε σχέση με την συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Παρά την πανδημία προχωρήσαμε και προχωράμε σε τομές για ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο σχολείο. Μεταρρυθμιστικές τομές για ένα σχολείο πιο ελεύθερο και πιο αυτόνομο προς όφελος όλων των παιδιών.

Θα τα καταφέρουμε. Στοχεύουμε ψηλότερα, μπορούμε καλύτερα.

Σας ευχαριστώ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com