Θανάσης Παπαδόπουλος: Τα Καλάβρυτα αποχαιρετούν το δικό μας Μίκη

Με αφορμή την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα θρηνεί όλη η Ελλάδα κι όλος ο απανταχού Ελληνισμός.

Μια κορυφαία προσωπικότητα, ένα κομμάτι της Ιστορίας μας, περνά στην αθανασία.

Αποχαιρετούμε τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, τον δημιουργό, τον Άνθρωπο, τον φλογερό αγωνιστή, τον ασυμβίβαστο ιδεολόγο, τον ανυποχώρητο πατριώτη, τον Μίκη της αντίστασης στο ναζισμό, τον Μίκη του αγώνα κατά της δικτατορίας αλλά και τον Μίκη που πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα μιλούσε στις καρδιές όλων μας, για τα ιδανικά αυτού του τόπου και για το χρέος μας στην Πρόοδο, στη Δημοκρατία, στη Δικαιοσύνη, στην Ειρήνη, στη συναδέλφωση και συμφιλίωση.

Αποχαιρετούμε ένα δικό μας άνθρωπο.

Τον Μίκη Θεοδωράκη που η εθνική προσφορά του, η ανεκτίμητη παρακαταθήκη του -πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική- θα μείνει εδώ, οικουμενική, αναλλοίωτη και διαρκώς παρούσα, συνοδεύοντας και γαλουχώντας γενιές και γενιές Ελλήνων. Και όχι μόνο Ελλήνων.

Τα Καλάβρυτα, τόπος εξ ορισμού ταυτισμένος με τις αρχές, τις αξίες, τα νοήματα που διαπερνούν κι αποτυπώνουν το έργο του, αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη, με την ακλόνητη βεβαιότητα ότι ο αγώνας του, τα οράματα, οι ιδέες του, δεν μένουν μόνο εθνική κληρονομιά αλλά και φωτεινός δείκτης των δρόμων που οφείλουμε πάντα ν’ ακολουθούμε.

Ο ίδιος δε, ως γνωστόν, αφιέρωσε το εμβληματικό έργο του ‘Ρέκβιεμ-Ακολουθία εις Κεκοιμημένους’, που συνέθεσε το 1984 και το οποίο παρουσιάστηκε στα Καλάβρυτα και σ’ όλη τη χώρα, στους ήρωες νεκρούς του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, γράφοντας ότι ‘με την αφιέρωση του έργου, αποτίω φόρο τιμής στη μνήμη των εθνομαρτύρων της νεότερης Ιστορίας μας (Αθήνα 1987)’.

Και θυμόμαστε πάντα, μ’ ευγνωμοσύνη, αυτά τα λόγια του.

Αιωνία η μνήμη του».

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com