Έφηβοι και εμβόλια. (άρθρο του Θεοδ. Νασιώτη)

Από σήμερα Πέμπτη 15/7/2021 μετά το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων που έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, άνοιξε η πλατφόρμα embolio.gov.gr όπου οι γονείς μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Λίγα λόγια και μερικές χρήσιμες, θεωρώ, πληροφορίες για τα εμβόλια στα παιδιά. Και καταρχήν αν είναι ασφαλής ο εμβολιασμός σε εφήβους 15-17 ετών.

Είναι ασφαλής.

Η μόνη επιπλοκή που μπορεί να κάνει είναι 1 στις 100.000 και είναι μία ελαφράς μορφής μυο-περικαρδίτιδας, η οποία είναι αυτοπεριοριζόμενη δηλαδή θεραπεύεται από μόνη της. Είναι απολύτως ιάσιμη και δεν έχει πεθάνει μέχρι στιγμής κανένας.

Σε 8.000.000 δόσεις και 6.000.000 παιδιά που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους εντοπίστηκαν 250 περιπτώσεις ήπιας μυο-περικαρδίτιδας, δηλαδή 1 έως 4% ανά 100.000.

Ένα ερώτημα που πλανάται είναι γιατί να εμβολιάσω τα παιδιά μου; Ποια είναι τα οφέλη; Το κάνω για τα ίδια τα παιδιά μου ή για την αύξηση των ποσοστών ανοσίας της υπόλοιπης κοινωνίας.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο συνοπτικά γίνεται.

Τα εμβολιάζουμε για να τα προστατεύσουμε από τη νόσο Covid- 19. Λέμε, και είναι γεγονός, ότι τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών δεν κινδυνεύουν και μετά την ολοκλήρωση της εφηβείας αρχίζει ο κίνδυνος. Έχουν όμως αυξημένο συγχρωτισμό μεταξύ τους, κολλάει το ένα το άλλο, με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων. 

Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου λοιμώξεων (CDC) οι έφηβοι έχουν κατά 1/6 μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας και κατά 1/10 μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 σε σύγκριση με τους νεαρούς ενήλικες 18 έως 29 ετών. 

Επίσης οι ανεμβολίαστοι έφηβοι παρουσιάζουν πιο συχνά το σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο γνωστό ως σύνδρομο MIS-C. Είναι σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της Covid-19 που προκαλεί φλεγμονή στα εσωτερικά όργανα και μακροχρόνιες επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς.

Μία μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι νοσηλείες εξαιτίας της νόσου Covid-19 σε εφήβους 12 έως 17 ετών ήταν 3 φορές περισσότερη από αυτές της γρίπης, και ότι τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα (παχυσαρκία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νευρολογικά νοσήματα) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και ένα 5% να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη. 

Αυτά για τα εμβόλια των εφήβων.

Κι επειδή είμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και πολλοί από σας ζητήσατε να μάθετε (και καλά κάνατε) τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι απινιδωτές στο Δήμο μας (αχρείαστοι να' ναι), από τον Οκτώβριο του 2020, είναι τα εξής:

Δ.Ε. Καλαβρύτων
- Αστυνομικό Τμήμα Καλαβρύτων
- Πυροσβεστική Υπηρεσία
- Γήπεδο
- Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας

Δ.Ε. Κλειτορίας
- Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίας
- Λυκούρια (αγροτικό ιατρείο)

Δ.Ε. Παιων
- Δάφνη (αγροτικό ιατρείο)
- Παος (κοινοτικό κατάστημα)

Δ.Ε. Αροανίας
- Τριπόταμα (αγροτικό ιατρείο)

 

Θεόδωρος Κ. Νασιώτης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.