Οι άνθρωποι και το «πνεύμα» από το «Δίκτυο 21», έκαναν αισθητή τη παρουσία τους στην διήμερη εκδήλωση για την τοπική ιστορία

Παρακολουθώντας διαδικτυακά, τις εργασίες της εκδήλωσης στα Καλάβρυτα, με τίτλο: «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: 200 χρόνια, η πρώτη ελεύθερη πόλη» και ακούγοντας τις επί σειρά ετών αναμασημένες ομιλίες περίπου από τους ίδιους ανθρώπους, θα έβγαζες το συμπέρασμα ότι, επρόκειτο για μια «επαρχιώτικου» χαρακτήρα εκδήλωση, οπότε «λίγο το κακό».

Δυστυχώς όμως «το κακό δεν ήταν και τόσο λίγο», όταν με την εξέλιξη της συνεδρίασης διέκρινες ότι, η εκδήλωση αυτή είχε συγκεκριμένο ιδεολογικό περιεχόμενο, γνωρίζοντας ότι το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης εκδήλωσης, εστιάστηκε και προπαγανδίστηκε από την παρουσία συγκεκριμένων ομιλητών, όπως οι Άγγελος Συρίγος και Γιώργης Καραμπελιάς. Οι ομιλητές αυτοί ως γνωστόν, ανήκουν σε ένα ιδεολογικό - πολιτικό ρεύμα που εδώ και χρόνια επιχειρεί να εισαγάγει στην πολιτική ζωή του τόπου, έναν σύγχρονο εθνικιστικό νεοφιλελευθερισμό με περιτύλιγμα ορθοδοξίας. Συνεπικουρούμενοι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από αρκετούς εκ των λοιπών ομιλητών, έδωσαν τον δικό τους ιδεολογικό χαρακτήρα στην τοπική αυτή εκδήλωση.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο Άγγελος Συρίγος και ο Γιώργης Καραμπελιάς, μας φέρνουν στη μνήμη την γνωστή οργάνωση «Δίκτυο 21», η οποία ιδρύθηκε το 1997 ως «μέτωπο κατά του ενδοτισμού» και υπήρξε καταφύγιο των «υπερπατριωτών», όταν είχε πλέον καταλαγιάσει ο εθνικιστικός πυρετός των συλλαλητηρίων, που είχε φέρει στην επιφάνεια τον μακεδονομάχο Αντώνη Σαμαρά από το 1992.

Ως γνωστόν, ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης ήταν οι: Χρύσανθος Λαζαρίδης, Διονύσης Καραχάλιος, Στέφανος Αγιάσογλου, Φαήλος Κρανιδιώτης, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.ά..

Σήμερα πλέον το «Δίκτυο 21» έχει εξαφανιστεί. Όμως, το ίδιο ρεύμα επιχειρεί σήμερα να το αναβιώσει μια ομάδα στελεχών από παλιά μέλη του δικτύου και νέων στελεχών, όπως οι Γ. Καραμπελιάς, Α. Συρίγος, Κ. Χολέβας (είχε ορισθεί από την Παγκαλαβρυτινή πριν χρόνια ομιλητής στο Μ. Σπήλαιο για τη μάχη κατά του Ιμπραήμ), Σ. Καλεντερίδης, Κ. Γρίβας κ.ά., με τις πλάτες μηχανισμών του βαθέως κράτους και κυρίως με τις ευλογίες του πλέον ακραίου τμήματος της Εκκλησίας.

Μερίδα των διοργανωτών, που είναι φίλα προσκείμενοι προς το συγκεκριμένο ιδεολογικό – πολιτικό ρεύμα, προσπαθεί εδώ και χρόνια να μετατρέψει τη συμβολή των Καλαβρύτων και των Καλαβρυτινών στην επανάσταση του ‘21, σε εθνικιστικό - θρησκευτικό γεγονός και γι’ αυτό οι συγκεκριμένοι διοργανωτές γνώριζαν πολύ καλά, ποιους και γιατί τους καλούσαν και κυρίως τι επεδίωκαν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην διάρκεια των εργασιών της εκδήλωσης, προσπάθησαν να υπενθυμίσουν το γνωστό «Καλαβρυτινό ιδεώδες» του πρώτου προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, στρατηγού Παναγόπουλου.

Η πόλη των Καλαβρύτων, δικαιωματικά, έπρεπε να πρωταγωνιστεί στις εκδηλώσεις της επετείου για τα 200 χρόνια, αφού οι πρώτες σελίδες της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης γράφτηκαν εδώ. Μην ξεχνάμε ότι τα Καλάβρυτα θεωρούνται η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό, άλλο αν εμείς μόνοι μας έχουμε υποβαθμίσει μέχρι απαξίωσης το θέμα.

Παρά την τραυματική εμπειρία από τις απαράδεκτες ενέργειες του Καλαβρυτινού Υπουργού Εσωτερικών το 1966, με το Βασιλικό Διάταγμα 239/18 Μαρτίου 1966, συνεχίζαμε να προσεγγίζουμε το ζήτημα της συμβολής των Καλαβρύτων στην επανάσταση του 1821, μέσα από τις ιδεοληψίες που διαμορφώθηκαν την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, από παράγοντες όπως του τότε προέδρου και παραγόντων της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων όπως η «ΖΩΗ». Τις ιδεοληψίες αυτές, συνεχίζουν να τις προωθούν και σήμερα διάφοροι παράγοντες κυρίως τοπικών συλλόγων και όχι μόνον.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η καταφανής έλλειψη σοβαρής και επιστημονικής ιστοριογραφικής προσέγγισης της συμβολής των Καλαβρύτων στην επανάσταση του 1821, κάποια στιγμή θα καλυφθεί από την επιστημονική δουλειά και τα αποτελέσματα ερευνητικής προσέγγισης και προσπάθειας που γίνεται από αξιόλογους ιστορικούς της νεότερης γενιάς.

Σ. Α. Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
12 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.